Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Rondleiding over de opgravingslocatie

1 augustus 2003, Den Hoorn. Een team onder leiding van prof. Louwe Kooijmans bestaande uit zo'n 40 medewerkers, veelal studenten, is sinds juni 2003 bezig de archeologische vindplaats in de Harnaschpolder te onderzoeken.

Tijdens de rondleiding bleek dat de verwachtingen, op basis van een eerder onderzoek en boringen, grotendeels uitkwamen. Het staat onomstotelijk vast dat er mensen woonden op het duin van Den Hoorn. Op deze plaats, ca. 5 meter beneden het maaiveld, zijn vier skeletten gevonden. Afdrukken van de palen van een woning (ca. 4 x 6 meter) en de omheining zijn ontdekt. Ook zijn botresten van een hond, aardewerkscherven en stenen handwerktuigen gevonden. De opgravingen worden op een zeer systematische manier gedaan: in blokken van 1 meter x 1 meter wordt laag-voor-laag afgeschept en wordt de grond zorgvuldig onderzocht op interessante voorwerpen.

De meest interessante vondsten zijn te bekijken in een aantal vitrines. De informatiepanelen geven meer inzicht in de achtergronden bij dit grote onderzoek.


Blokken van 1x1 meter worden zorgvuldig afgeschept.


Ongeveer de helft van de site, kijkend richting het Bonte Huis.

Een uitgebreider verslag staat op de website van het Hoogheemraadschap van Delfland. De opgravingen gaan nog door tot begin september. In november start hier de bouw van de grote afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) van het Hoogheemraadschap van Delfland. De grote afvalwatertanks maakten het nodig deze plaats archeologisch te onderzoeken omdat ander het bodemarchief verloren zou gaan.

Na publicatie in kranten van de succesvolle vondsten is de belangstelling tijdens de vrijdagse publieksopenstelling erg groot. Aanmelding is nodig via de website van het Hoogheemraadschap van Delfland!

19 april 2024