MIDDEN - DELFLAND

Excursie Boerderijen

24 mei 2003 't Woudt. Alle leden en vrienden van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden waren op 24 mei uitgenodigd voor een excursie langs een aantal karakteristieke boerderijen in en om het kerkdorp 't Woudt. 2003 is immers het jaar van de boerderij! Langs de wandelroute liggen 10 boerderijen: van oud (ca. 1580) tot zeer modern. Ook het gebruik verschilt sterk: van woonboerderij tot ecologisch bedrijf. Op dit betrekkelijk klein oppervlak is een goed beeld van de boerderijontwikkeling van Midden-Delfland te zien.


Woon-boerderij de Lindenhof in 't Woudt uit 1665

De tocht begon in 't Woudt vóór de NH kerk. In 't Woudt werd het exterieur van drie boerderijen bekeken en besproken. De Hofwoning, bij binnen komen in 't Woudt meteen rechts neemt een prominente plaats in. Ook de boerderij uit 1665 mag er zijn! De tocht vervolgde naar het westen over het oude kerkenpad naar De Lier. Hier loopt men langs de Meer, een overgebleven zijarm van de Lee (die nog door De Lier stroomt).


Fragment van de kaart van Kruikius, 1712

Het officiële kerkenpad wordt niet meer zo goed onderhouden. De twee slootovergangen waren voor deze gelegenheid (tijdelijk) hersteld. Even verderop langs het pad staan nog twee boerderijen. Eén ervan is van de fam. Dijkshoorn en herbergt een melkveebedrijf met zo'n 90 koeien. Er was gelegenheid even binnen in de stal te kijken en te luisteren naar uitleg over de bedrijfsvoering. Even verderop staat de historische boerderij van Chardon die nu als woning fungeert. De tocht gaat verder richting Woudseweg naar de boerderij van Nico en Ria van Paassen in, zoals Kruikius aangeeft: "Over Wout", een biologisch melkveebedrijf. Nico gaf uitleg op zijn bekende enthousiaste wijze. De laatste boerderij die bezocht werd is tegenwoordig bekend als de "ijsboerderij" van Van Woerden. Het is een modern melkveebedrijf waar de melk ter plaatse verwerkt wordt tot ijs voor de groothandel. Uiteraard kun je er ook een ijsje kopen!


Een noodbrug in het kerkenpad


Bij Nico van Paassen op het erf


Woonboerderij Chardon