MIDDEN - DELFLAND

Schaatsen met champagneontbijt

Bij welke schaatsvereniging maak je dat nog mee? Inderdaad: bij IJsclub Vlietland in Schipluiden! Al drie dagen komen echte schaatsliefhebbers heel vroeg uit bed om nog vóór het werk een paar baantjes te schaatsen op de natuurijsbaan in Schipluiden: de ijsbaan opende op deze dagen al om 6.00 uur 's ochtends. Op 20 februari 2003 beloofde de sponsor van de IJsclub een champagneontbijt voor de eerste 20 schaatsers die ochtend. Bij de opgaande zon zijn de meeste deelnemers alweer op weg naar het werk. 

De schaatscondities zijn dit keer marginaal te noemen: het ijs met een dikte van slechts 3,2 centimeter, zeer nauwkeurig gemeten door ijsmeester Nico, kan zeker geen grote mensenmenigte dragen. Zoals het bord bij de ingang voor alle zekerheid ook meedeelt: "Open tot ie op is". Sfeervol is het wel en bovendien uniek: de derde ijsperiode van deze winter.

...en met de groeten: T.Z.T.O.N. (tot ziens, tot onder nul)!

Of dit de laatste ijsperiode wordt dit jaar? Alles lijkt nog mogelijk! Het KNMI beschrijft op de website dat er een nieuwe El Niño (het Kerstjongentje) "geboren" is. El Niño is een benaming van de vissers uit Peru. Eigenlijk bedoelen zij daarmee het warme water dat steeds in januari voor de kust van Peru verschijnt en dat daar een einde maakt aan het visseizoen. Onregelmatig, maar gemiddeld eens in de drie tot zeven jaar leidt El Niño tot zo'n uitgebreide en sterke verwarming van het oceaanwater, dat de hele atmosfeer daar gedurende langere tijd mee te maken krijgt. Delen van de wereld krijgen dan uitzonderlijk weer, zoals droogte in Indonesië en Australië, hevige regenval in delen van Amerika en extreme temperaturen. Voor de economie, vooral landbouw en visserij, heeft dat grote gevolgen. Meer bij de KNMI.

Bekijk ook de vorige ijsperiodes: