MIDDEN - DELFLAND

Programma van Vox Delflandiae in 2003

Na de start in september 1999, presenteert het ensemble Vox Delflandiae alweer zijn vierde volledige sierie zondagmiddagconcerten. Het jaar 2003 opent bijzonder, namelijk met een optreden bij gelegenheid van de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Schipluiden. Dit concert is op woensdag 8 januari om 19.00 uur in de Antonius en Cornelius kerk in Den Hoorn, met de cantates 5 en 6 uit het ‘Weihnachtsoratorium’ BWV 248 van J.S. Bach.

Cantates en motetten

In de loop van dit jaar kunt u nog viermaal een concert bijwonen van Vox Delflandiae. Het programma leest u hieronder. Centraal staan weer de cantates van Johann Sebastian Bach en werken van de vroege Nederlanders zoals Obrecht, des Prés, de la Rue en Sweelinck. Maar in maart beginnen we met Bachs bekende motet ‘Jesu meine Freude’. De concerten zijn zoals gebruikelijk in de historische kerk van Schipluiden, op de zondagmiddag om 16.00 uur.

23 maart 2003 Motetten van Sweelinck tot Bach 
J.S. Bach - motet 'Jesu meine Freude', BWV 227 en enkele motetten van Nederlandse componisten.
29 juni 2003 J.S. Bach - Cantate, 'Die Elenden sollen essen', BWV 75
14 september 2003 De Midden-Delflandse boerderij als schuilkerk 
Jacob Obrecht (1453 – 1505) - Messa l‘ homme Armée Stalpart van der Wiele (1579-1630) - heiligenliederen (concert op locatie)
14 december 2003 J.S. Bach - Cantate 'Mache dich, mein Geist, bereit', BWV 115 en enkele motetten van Nederlandse componisten.

Kunst van Midden-Delfland

U bent van Vox Delflandiae gewend dat we met het concert in september aansluiten bij het thema van ‘Kunst van Midden-Delfland’. Dit jaar is dat ‘2003 – het jaar van de boerderij’. Deze keer is zelfs de locatie passend, en wel een boerderij. In de tijd van de Contra-Reformatie zijn verschillende boerderijen rond Schipluiden gebruikt als schuilkerk. Op 14 september zingt Vox Delflandiae een mis in de stal van boerderij Abbestee. Daarbij is er ook aandacht voor Jan Baptist Stalpart van der Wiele, pastoor uit Delft die de zielzorg voor de katholieken in heel Delfland had.


De Abbestee, Tramkade Schipluiden

Vox Delflandiae

Het koor, zo'n twintig zangers, de instrumentalisten en de solisten komen bijna allemaal uit de eigen regio. Vox Delflandiae is dus een echte Delflandse aangelegenheid. Telkens wordt in een korte maar intensieve repetitieperiode een concert voorbereid. Juist door deze manier van werken ontstaan spontane en levendige uitvoeringen van het repertoire. De repetities en concerten van het ensemble staan onder leiding van de Schipluidense dirigent Koos van Beurden .

We hopen natuurlijk dat u dit jaar ook weer zult genieten van mooie muziek in een bijzondere en sfeervolle omgeving. Graag tot ziens bij de concerten van Vox Delflandiae.

Vox Delflandiae wordt gesponsord door Entree Advies